sup699334922.html

3 Temmuz 2012 Salı

DOĞUMDAN SONRA ANNE BEYNİ GELİŞİYOR



Doğumdan sonra bir anda sorumluluk artması ilk anda depresyona sebep olsada, yoğun ev hayatı anneyi daha aktif hale getiriyor.
Oğlum dünyaya gelmeden önce işten sonraları akşam aktiviteleri  tv izlemekten ibaretti.Şimdi ise okuduğum kitap sayısı ve yaptığım hobilerin sayısı öncekiyle kıyaslanamaz bile.Annenin doğumdan sonraki  bu temponun bile bilimsel bir açıklaması olması çok ilginç. 
Hürriyet Aile'de okuduğum bir haber.....


Psikolog Şeyma Çavuşoğlu Itri’nin açıklamasına göre; annelerin, doğum sonrası sıkça şikayet ettikleri unutkanlık sorunu olarak tanımlanan “bebek beyni” kavramı artık tarihe karışıyor. Doğumun annelerde hafıza kaybına yol açtığını savunan araştırmaların aksine 2010 yılında Yale Üniversitesi ve Michigan Üniversitesi ortak projesi olarak gerçekleştirilen araştırmaya göre doğum sonrası anneler yeni beceriler geliştiriyor ve daha pratik düşünebilir hale geliyorlar.
"Nörobilim uzmanı Pilyoung Kim, Ph.D. tarafından yürütülen araştırmada, doğum sonrası ilk dört ay, anne beyninde özellikle bağlanma, hareket, ödülü algılama, motivasyon, duygusal hafıza ve duygu oluşumundan sorumlu alanlar ile duyguların fiziksel temelini kontrol eden bölgelerde bir genişleme gözlemleniyor.
Yale-New Haven Hastanesi’nde doğum yapan, ortalama yaşı 33 olan 19 sağlıklı kadın üzerinde yapılan araştırmada, doğumdan 2 ila 4 hafta sonra elde edilen birinci MRI görüntüleri ile 3 ila 4 ay sonra alınan görüntüler karşılaştırılıyor. Araştırmacılar, annelerin yeni planlama, hazırlama ve düzenleme becerileri geliştirmelerine yönelik olan ön, orta ve yan beyin bölgelerindeki sinir hücre içeren gri maddede dikkat çeken bir artış olduğunu ortaya koyuyorlar. ''Hürriyet Aile'de okuduğum bir haber''

Hiç yorum yok: